Cristian Oancea, managerul spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, se numără printre primii zece medici vaccinați anti-COVID, la Timișoara. Medicul primar pneumolog a explicat pentru GÂNDUL.RO reacțiile apărute la 24 de ore după vaccinare.
„Duminică au fost vaccinați 265 de colegi. Nu a existat nicio reacție adversă, nici minoră, nici severă. Ce am decelat după 24 de ore au fost ușoare dureri musculare la locul de infectare, la câțiva dintre noi. Am vaccinat persoane cu comorbidități, persoane alergice, cu tot felul de patologii cronice, dar nu s-a evidențiat nicio reacție care să ne facă probleme și pe care să o raportăm mai departe. Ușoare stări tensionale, pe fondul emoției sau pe exuberanța vaccinării”, spune medicul Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.
Duminică, la ora 10, a început vaccinarea și la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, aflat în primă linie în lupta cu Covid-19.
Duminică am început la ora 10, astăzi am început vaccinarea la ora 9 dimineață. A fost un proces de triaj epidemiologic în care s-a verificat temperatura și dacă au existat fenomene febrile care contraindică vaccinarea. De altfel, s-a semnat consimțământul informal și s-a trecut la vaccinare. A urmat un sfert de oră în care s-a efectuat monitorizarea parametrilor vitali”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.
Totodată, medicul primar pneumolog a explicat că vaccinul are un profil de siguranță, iar rata de efieciență este de 95%.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinul are un profil de siguranță crescut și rata de eficiență este de 95% și că nu băgăm niciun CIP în acel vaccin. Cu toții vrem să ne recăpătăm viața de dinainte, mai ales că încep să circule noi tulpini prin Europa, ne așteaptă valul trei și doar prin prevenție putem să-l încetinim sau să-l oprim”, mai explică medicul Cristian Oancea.
Dacă vom vaccina două treimi din populație, 60-70%, așa cum arată și studiile, vom reuși să blocăm răspândirea virusului. Mesajele pro-vaccinare s-au îndreptat către personalul medical prima dată, urmând ca după aceea să fie adresate populației. E nevoie de o campanie de informare a populației pentru ca oamenii să decidă în cunoștință de cauză dacă vor sau nu să se vaccineze”, spune medicul pentru Gândul.ro.
La Timișoara au ajuns, duminică 500 de doze de vaccin anti-Covid-19. Primul timișorean care a făcut acest vaccin este dr. Teodora Moisil, coordonatorul campaniei de vaccinare în Timiș.
Eu cred în acest vaccin și cred că numai vaccinurile pot să oprească o pandemie. A fost foarte puțină reticență din partea personalului. Pe pacienții care nu cred că există Covid nu-i putem face să înțeleagă acest lucru. Poate că ar fi cazul să le spunem că această pandemie va continua și se pare că nu se va termina foarte curând dacă nu ne vaccinăm peste 70% din populație. Nu-mi este teamă de efectele adverse. Îmi doresc înapoi viața de dinainte, vrea să văd fața colegilor mei, dar pentru asta trebuie să facem vaccinul”, a spun medicul Tedoroa Moisil.
Medicul Virgil Musta spune, la rândul lui, că vaccinul este singura șansă să avem, din nou, vieți normale.
„Mă simt liber, ceea ce este extraordinar. Trăiesc din nou libertatea și sunt fericit că am primit acest cadou de sfintele sărbători de Crăciun. Suntem la un nou început, este șansa noastră de a lupta eficient cu acest virus și de a câștiga războiul. Eu sunt convins că de anul viitor, încetul cu încetul, numărul de cazuri va scădea, până când vom învinge virusul și vom câștiga războiul. Depinde în primul rând de noi toți. Suntem primii care am dat exemplu, era esențial, dar nu putem numai noi singuri să luptăm. Eu sunt convins că populația va înțelege acest lucru (…) Viața a decurs cu totul altfel în ultimul an și sper că la anul vom intra într-o normalitate, chiar dacă puțin modificată”, afirmă specialistul timișorean.